Notícies

Mare de Déu de l’Alba, patrona de Tàrrega

Avui, dijous, 14 de maig, a la població de Tàrrega, celebrem el dia de la nostra patrona, Mare de Déu de l’Alba. En aquesta data celebren la seva onomàstica les persones amb el nom d’ Alba i Maria de l’Alba de la vila i de la comarca. Des de l’associació APADOC volem aprofitar aquesta data per felicitar-les.

A continuació us facilitem informació de la història de la nostra patrona, estreta del web Santoral:

A partir del 1788 hom celebra la festa de la Mare de Déu de l’Alba. Segons la tradició, la Verge ajudà els cristians en lluita contra els sarraïns davant la serra de Sant Eloi a les primeres hores del matí, per la qual cosa hom aixecà una església, romànica-gòtica, dedicada a Santa Maria.

La confraria es fundà el 1261 i al segle XIV se celebrava diàriament una missa a punta d’alba anomenada de la Verge Maria. Aquesta església fou enderrocada el 1672 per a bastir al mateix indret el temple actual dedicat a Santa Maria de l’Alba.

Entre els actes duts a terme en la festa major cal remarcar el popular ball de l’eixida, ballat a la sortida de l’ofici major el dia 13 de maig, i obert per l’alcalde/ssa; la Trobada de gegants i capgrossos per l’interior de la ciutat, des del 1986, i l’aplec del Coc, festa gastronòmica en què l’element imprescindible és la coca de recapte, des del 1988.

També us deixem una imatge amb la música dels “Goigs de la Mare de Déu de Tàrrega” de Jordi Franch de duració 1:38 mintus que hem publicat en el nostre compte de facebook i en el nostre canal de youtube.

Finalment, us adjuntem una drecera al programa que va emetre el programa “Patrimoni” de tv3 l’any 2009 on recull imatges de l’Església de Santa Maria de l’Alba, amb una duració de 2:06 minuts i que també podeu trobar en el nostre compte de facebook.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *